Caravana lui Moş Crăciun

Sâmbătă, Ştefan s-a trezit la 5 dimineaţa ca să termine un proiect pentru firma de proiectare la care lucrează. Săptămâna trecută nu a putut să se concentreze, pentru că cele patru telefoane pe care le are au sunat încontinuu, aşa că vineri le-a dat pe toate unui prieten. Are un şef înţelegător, dar până la un punct.

A terminat ce avea de făcut şi la 9:00 se afla în Piaţa Victoriei, cu o listă în mână, dând din nou telefoane. Venise momentul pe care îl plănuia de două săptămâni, la care visa de câteva luni şi din cauza căruia n-a putut să se concentreze la serviciu toată săptămâna. Împreună cu câţiva prieteni, au hotărât să fie „Moş Crăciun pentru o zi” pentru copiii din Valea Plopului şi Valea Screzii. Miercurea trecută, au demarat pe Facebook  o campanie de strângere de fonduri, la care s-au înscris 100 de participanţi. Au alergat prin oraş sa strângă lucruri de la toţi şi i-au invitat să vină cu ei, să vadă bucuria celor cărora le dăruiesc.

Câţiva au zis da, astfel că sâmbătă dimineaţa, patru maşini şi o dubiţă (oferită gratis de o companie cu o seară înainte) încărcate până la refuz au pornit spre Valea Screzii.

Ştefan spune că e impresionat de amploarea pe care a luat-o campania, pornită din simpla dorinţă de a face o faptă bună de sărbători. „Am făcut anunţul pe Facebook ca să conving nişte prieteni, nu mă aşteptam să se implice atâţia. Cred că tot binele pe care l-am făcut până acum, în activităţile mele de voluntar, s-a întors acum înapoi.”

Pe drum, a continuat să dea telefoane şi să coordoneze „Caravana lui Moş Crăciun”, ca să fie sigur că totul iese cum îşi doreşte. Echipa lui Moş Crăciun s-a mărit la Ploieşti, cu încă trei maşini intrate în „coloana oficială”. Era o altă parte din echipa organizatoare, care a plecat din Bucureşti dis de dimineaţă şi s-a oprit la un hypermarket să încarce sania moşului şi cu mâncare şi dulciuri, ştiind că depozitul cu alimente al copiilor a ars cu câteva zile în urmă.

Astfel, în jurul prânzului, opt maşini au ajuns în vale. Ajutoarele Moşului şi-au luat sacii în spate şi au bătut din uşă în usă, căutând copiii cuminţi. Încântaţi de vizită, aşa cum doar copiii pot fi, au uitat de mâncarea care îi aştepta în farfurii şi s-au strâns în jurul moşului, unii agăţându-se de el, alţii aşteptând retraşi să le vină rândul. Moşul Gabi şi-a jucat bine rolul: i-a întrebat cum îi cheamă şi ce note au la şcoală şi a scotocit cu răbdare după un cadou potrivit pentru fiecare.

Deşi a fost deconspirat de o fetiţă că „nu e Moşul adevărat”, a compensat prin entuziasm, spontaneitate şi bucuria de a dărui. Când sacii s-au golit, a chemat în ajutor renii care îl aşteptau lângă maşina, pentru a aduce întăriri. Pentru că întârziau, a strigat la un moment dat prin uşa deschisă:

Nu mai vin renii ăia odată?

Au îmbătrânit şi ei, i-a răspuns Nicu, un băieţel de 10 ani.

Cei mici au primit haine, jucării şi dulciuri şi au dăruit înapoi zâmbete, gingăşie, inocenţă şi câteva colinde, învăţate pentru concertul pe care îl au duminică în Bucureşti.

Sentimentul pe care l-am avut când am dat unui copil o jucărie a fost incredibil. Te simţi cu adevărat om în momentele astea”, a spus Ştefan pe drumul spre casă.

„Fii Moş Crăciun pentru o zi” a fost primul proiect organizat de el, după ani de voluntariat în diverse asociaţii, printre care  Deschide-ţi sufletul, Creativ sau ViitorPlus.Spune cu convingere că nu vrea să se oprească aici şi deja se gândeşte la alte proiecte viitoare. „E posibil să asişti la naşterea unui ONG…”

Echipa lui Moş Crăciun: Stefan Latea şi Elena Latea (organizare), Oana Rizescu (comunicare), Daniel Cateliu si Nita Costin (colectare haine si jucarii), Gabriel Cateliu (Mos Craciun), Razvan Munteanu, Andreea Numweiler + ajutoarele care s-au alăturat sâmbătă dimineaţă.

Mai multe poze aici, iar reportajul de pe ProTv, unde au apărut şi ei, aici.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s